• Министър Лиляна Павлова в интервю за вестник "24 часа"

    17.01.2016
    Павлова: Критично е в Североизточна България – навявания, сняг и никаква видимост

     

    - Г-жо Павлова, къде са критичните точки по пътищата в държавата към 17 часа?

    - В момента най-критично е положението в Североизточна България заради навяванията, валежи от сняг и пълна липса на видимост. Също не по-малко опасна е ситуацията в Родопите, където много от реките значително са покачили нивата си. Продължава да е тежка обстановката в областите Шумен, Разград, Силистра и Шумен. На територията на цялата страна, с изключение на областите Варна и Бургас, е ограничено движението на товарните автомобили над 12 т. Въвели сме ограничение за движение на ТИР-ове основно към Русе и Търговище – Варна. Хората да тръгват на път само ако им се налага и да са подготвени - колите със зимни гуми и пълни резервоари, а те със заредени мобилни телефони.

    - Къде бяхте по време на големите валежи?

    - С колегите от АПИ и Пътна полиция координирахме действията по почистване и ограничаване на движените по определени пътища и направления, където това беше необходимо.Цяла нощ имаше координация между различните институции.

    - Съобщихте за паднала лавина при Петрохан. Разчистена ли е вече?

    - Лавината затрупа два участъка от по 120 м. На места натрупванията достигната до 5 м височина. Това наложи да пренасочим роторни снегорини, за да разчистим трасето. Към 14 часа беше направен пробивът и движението беше възстановено.

    - Кои основни пътни артерии все още са затворени?

    - Към този момент е ограничено движението за всички моторни превозни средства поради снегонавявания и липса на видимост по следните пътища от I-ви клас: Шумен - Русе, Полски Тръмбеш – Русе, Мъглиж – Гурково и Шумен – Силистра. Непрекъснато следим обстановката и там, където е необходимо, ще затваряме пътищата за почистване.

    - Колко екипа работиха през нощта?

    - Над 2500 машини и екипи работиха и продължават да работят за обезпечаване на проходимостта и всички фирми, отговорни за почистване на пътищата.

     

    - Шефът на пътната агенция г-н Лазар Лазаров каза, че магистралите са проходими при зимни условия, но какво става с пътищата втори и трети клас?

    - Така е, автомагистралите са проходими при тежки зимни условия за леки автомобили и автобуси. Изцяло затворени за всички МПС са третокласните пътища в областите: Враца, Търговище, Шумен и Русе. При спиране на снеговалежа, те ще бъдат отваряни поетапно и сме в координация с Гражданска защита за осигуряване на трасе при спешни случаи.

    - Какво ни очаква в следващите дни при минусови температури?

    - По данни на БАН валежите спират от запад на изток. Не се очакват нови съществени валежи в следващите няколко дни. За сметка на това предупреждават, че чувствително ще паднат температурите - до минус 15 градуса. След сряда се очаква нормализиране на температурите до минус 6 градуса. Подобна време предполага образуване на поледици. Това, което предприемаме преди падането на температурите и да почистим снега от платната за движение и да обработим пътищата със сол и калциев бихлорид.

  Персонализирано търсене
  Мрежата
   
   
   
  Персонализирано търсене
  Мрежата