• Гласувайте! Иначе Виденовата зима ще ни се стори лято

    Кристина Кръстева, в. "24 часа"

    - Г-жо Павлова, какво е да си златният медалист на Бойко Борисов?

    - Приемам го с усмивка и благодарност за оценката. Преди всичко това е голяма отговорност. Защото всяко признание човек не само трябва да го получи, но и да го удържи, което е по-голямото предизвикателство. Винаги съм се старала да работя на максимални обороти.

    - Съжалявате ли, че не успяхте да получите още отговорности като вицепремиер?

    - Първо да кажа, че не съжалявам, че дадохме оставка и че тази номинация не се реализира. Това беше правилното решение. Аз съм човек, който гледа напред и не съжалява за стари неща. Предвид номинацията, независимо че все още не бях встъпила в тази функция, започнах да се подготвям по това кои да са първите ми стъпки. Имах и формални действия и разговори. Първата тема, която бях подхванала, беше цената на тока и проверките в регулатора. Проведох срещи, за да можем да се подготвим по нея. Тази тема беше главната в дневния ред на протестите, които бяха справедливи. Исках предварително да се подготвя в тази посока.

    - В качеството ви на потенциален икономически вицепремиер тогава кажете какви са ви сметките по най-важния въпрос, ако сте пак в управлението. А именно - какви ще са минималните заплати и пенсии?

    - Със сигурност във визията ни за нов управленски мандат влизат темите за повишаване на доходите и индексиране на пенсиите. Но ние не ги гледаме като минимални стойности. За нас най-малката заплата е показател. По-важно е какво предлагаме. Например промяна в Кодекса на труда, позволяваща да има почасово заплащане, което ще даде гъвкавост на фирмите, особено на тези със сезонна работа. За да могат да работят хората и на половин ден, а не да бъдат освобождавани извън сезона. Нашата цел е работеща икономика и стимули за създаване на работни места, за стартиране на бизнес, преференции и за фермерите. Предлагаме въвеждане на швейцарското правило за индексиране на пенсиите, съобразено и с инфлацията, и с икономическия растеж. Защото това, което обещават опонентите ни - увеличаване, без да се каже откъде, е балон, който ще се спука.

    А като се спука, никой няма да получава никакви доходи. От това искаме да предпазим хората, държавата и техните депозити.

    - От кога можете да въведете почасови надници?

    - Ще е едно от първите неща при наш мандат.

    - Как точно ще стимулирате нови работни места?

    - Основният ни приоритет, за да имаме устойчиви работни места, е даване на преференции за реалния сектор – производството. Не искаме да стимулираме износа на суровини, а точно обратното - те да се обработват тук, тук да се произведе крайният продукт и тогава да се изнася. Така ще имаме заетост. Преференции предвиждаме и за фирмите, които наемат хора до 29-годишна възраст. Те ще се наемат на стаж, за който ще плаща държавата. И който ще се зачита като професионален опит. Което ще даде възможност на тези хора след това да останат на работа там. В районите с висока безработица държавата може да подкрепя бизнеса, като възстановява част от осигуровките на кандидатите за постоянна работа.

    - Майките останаха недоволни от вашето управление, макар че в партията посочихте един Дянков като човека, който ги разплака, разгневи и изведе с количките пред парламента.

    - Това е една от грешките, които правителството си призна. Осъзнахме я. Затова се коригираме, като връщаме заплащането за отглеждане на дете между първата и втората година на поне една минимална работна заплата (т.е. 310 лв. при сегашните 240 лв. надбавки на месец). Ще продължим със строителството на детски градини, ще запазим най-дългия за ЕС отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете - 410 дни. В момента има тенденция работещите майки да раждаме по едно дете. Амбицията ни е да създадем стимул за раждането на поне още едно, да се наложи моделът с две или три деца. Идеята ни е поетапно, при добре работеща икономика да въведем прогресивно увеличаване на майчинските за второ и трето дете.

    - Имате предвид не еднократната помощ при раждане, а надбавки?

    - Да. Като дългосрочен план искаме да подкрепим нисколихвено кредитиране за жилище за младите семейства с деца.

    - Защо не казвахте това за майките и швейцарското правило още в началото на кампанията, а едва сега?

    - Кога точно е казано, няма значение. Важна е волята да го направим.

    - Преди да продължим с икономическата програма на ГЕРБ, кажете - като водач на листата във Варна, кого ще подкрепи партията за кмет на извънредните избори следващия месец?

    - Това ще бъде решено от изпълнителната комисия на партията, на която не съм член.

    - И въобще как ще помогнете на града да върне позиции, които поизгуби напоследък във вечната конкуренция с Бургас?

    - Имаме активна и подредена програма в тази посока. Държа да отбележа, че никога не сме пренебрегвали Варна. Проблемът беше, че при даден равен шанс на двата града Бургас беше по-активен, което зависи от кметското ниво. Имаме воля да предложим млад, активен, динамичен, добре работещ кмет, който да може да работи. За Варна имаме няколко конкретни ангажимента, които поемаме: да върнем облика и духа на града като морска столица, която да кандидатства и за европейска столица на културата. Това ще го направим, включително и чрез насочване на повече европейски фондове за градска среда, облагородяване облика на града. Част от тези стъпки направихме преди 6 месеца и тези дни вече дойде одобрение за финансиране от 5 млн. лв. Искаме обаче интегриран план за градско развитие, т.е. комбинирано обновяване на улична мрежа с ВиК. Туристическата инфраструктура е много важна. Искаме пристанището в центъра да се превърне в зона за отдих, пасажерски терминал с круизни кораби.

    - По данни на МВР именно във Варна днес (вчера-б.р.) задържаха ваши опоненти за търговия с гласове. Какъв е коментарът ви?

    - Доколкото разбрах, става въпрос за представители на ДПС. Това е партията, която досега се явяваше най-големият морален съдник в политиката и апелираше за честни и прозрачни избори. Да не забравяме, че тази партия плати 1 млн. лв. хонорар на лидера си. Вижте в какъв цирк забъркаха България ДПС и партньорите им с поканата към външен независим преброител на изборите! Цял месец, вместо кампания, те се занимаваха да убеждават хората, че ГЕРБ ще манипулира изборите. И каква стана тя сега? Прав е нашият лидер, когато ни призова да не отвръщаме на хулите им. Мъдър е народът, когато е казал, че който копае гроб другиму, сам пада в него.

    - Какво се случва с дюните? Далавери за колко стотици милиони предотврати кабинетът на Борисов?

    - Със сигурност положихме огромни усилия за защита на дюни и морски територии. Предотвратявайки планираното за Камчийски пясъци, стопирахме щета за 300 млн. лв. По време на тройната коалиция от 1200 дка плаж заварихме отписани 1100 дка. Тези земи там са били заменени с терени във Видинско. Като съберем всички щети от такива територии, може да станат и милиарди.

    - А в каква фаза е в момента кривата на недоволството от сметките за ток? Питам ви като човек, който през последните седмици обикаля нонстоп...

    - Отчитането стана регулярно. Може би заради това е затишие, но дано не е пред буря. Трябва да продължи изпълнението на това, което заложихме като мерки - промяна на регулатора, проверка на ценообразуването, разглеждане на договорите, на ценовия микс. Нашата воля е това да продължи. Енергийната ефективност при нас ще върви с повече енергийни помощи за социално слаби, за пенсионери.

    - Ключова част за непоскъпването на тока играят “Мариците” и тези резерви са в Старозагорския район, в който вие също сте водач на листа.

    - Първо, искаме максимално натоварване на всички енергийни мощности в региона. Това е енергийното сърце на България и ние не трябва да позволим то да спре. Искаме намаляване на таксата пренос поне с 50%. Казваме твърдо “не” на “Белене”!

    Втори приоритет за региона е инфраструктурното развитие: градска среда, транспортна инфраструктура, улици, училища и детски градини по европейски програми. И Стара Загора, като Варна, получи от нашето правителство 5 млн. лв. и това е само началото, за да се чувстват комфортно и хората, и бизнесът. Говорейки за бизнеса, много важни са инфраструктурните проекти за разширението на пътя между Стара Загора и връзката с магистрала “Тракия”. Той трябва да бъде 4-лентов, за да може целият трафик, включително на тирове и камиони, да минава безопасно и бързо. Ще търсим инвеститори и за летището в Стара Загора. Там има огромен потенциал - може да стане карго терминал. То е по трасето на връзката с магистрала “Тракия”, което ще даде на бизнеса в региона стимул за разкриване на нови производства и работни места. Другите приоритети - тунелът под Шипка и магистрала “Тракия”.

    - Хубави намерения. Но какво ще кажете за отражението, което ще окажат върху резултата от вота скандалите с подслушванията, записите?

    - Целта на нашите опоненти е именно да разколебаят хората, да няма активност и да дестабилизират държавата. Защото никой от опонентите ни не иска да понесе отговорност в тези тежки времена да управлява и да изпълнява тези “велики” обещания, които дава и за които е ясно, че са популистки и неизпълними. Тази дестабилизация включва и план за омаскаряването ни. Защото те не излизат с аргументи - да, може да сме сгрешили, но и много направихме. Дестабилизирането на държавата е много опасно. Хората се разколебават и моят апел е да гласуват! Те да преценят за кого, но важното е да се гласува! Отказ от гласуване, разколебаване - това, което целят, омаскарявайки всички, е пагубно. Ще доведе до политическа дестабилизация и после до икономически крах на държавата. Невъзможността да се сформира кабинет означава нови избори и спиране на икономиката. Ще има колапс на държавата и зима, на фона на която Виденовата ще ни се види лека, направо лято.

    - Искате пълно мнозинство, но според всички социолози това е изключено. При това положение кой е възможният ви партньор за съюз, щом това е единственият бент пред политическа криза?

    - Категорично влизаме в битката с волята за победа. И с волята да формираме, дори правителство на малцинство, но с добра парламентарна подкрепа. Ако не я получим, ние не разглеждаме алтернативата коалиция, защото имаме различни позиции в своите платформи. А ние сме отговорни и искаме да си изпълним ангажиментите.

    - Независимо че много харесвате Ангела Меркел, германският вариант у нас е неприложим?

    - Нека видим първо избора на хората на 12-и, и тогава ще преценим. Със сигурност политическа и икономическа криза не ни трябва, но ние не се целим в управлението на всяка цена. Ние искаме да управляваме отговорно и спазвайки своите ангажименти. В компромисна коалиция това няма да е възможно.

  Custom Search
  Web
   
   
   
  Персонализирано търсене
  Мрежата